Σύνδρομο Asperger

Τι είναι αυτισμός:

Παρόλο που από το Μάη του 2013 υπάρχει η ταξινόμηση DSM-V/ ICD- 11 και χρησιμοποιείται ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές σε ολόκληρό το φάσμα του αυτισμού (εκτός από το σύνδρομο Rett), το Σύνδρομο Asperger έχει κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Το σύνδρομο είναι μια ήπια παραλλαγή αυτισμού που επηρεάζει κυρίως την ικανότητα επικοινωνίας και τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου.

Η διαταραχή αυτή δεν υφίσταται γενική καθυστέρηση ή επιβράδυνση στην γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού. Τα παιδιά με Asperger έχουν φυσιολογική νοημοσύνη και η διάγνωση του γίνεται μετά την ηλικία των 3 ετών.

Χαρακτηριστικά του συνδρόμου:

  • Επιθυμούν την κοινωνική επαφή αλλά δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και δεν κατανοούν την μη-λεκτική επικοινωνία. Δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους κοινωνικούς κανόνες.
  • Απουσία αφηρημένης σκέψης, δύσκαμπτος τρόπος σκέψης.
  • Αναπτύσσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα πράγμα που τους ενδιαφέρει σε σημείο να μην αφήνει περιθώριο στον εαυτό του για άλλες ασχολίες.
  • Κάθε καινούργια και πρωτόγνωρη κατάσταση που θα το βγάλει από τη ρουτίνα, του δημιουργεί έντονο άγχος και αναστάτωση.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση τα νέα διαγνωστικά κριτήρια για ολόκληρο το φάσμα του αυτισμού.

Προσοχή, ένα σύνηθες φαινόμενο είναι η σύγχυση του Συνδρόμου Asperger με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Σύνδρομο AspergerΣύνδρομο ελλειμματικής προσοχής   και υπερκινητικότητας
Διάσπαση προσοχής γιατί το παιδί   επικεντρώνεται σε αυτό που το ενδιαφέρει και αγνοεί τα πάντα γύρο του.Διάσπαση προσοχής γιατί το παιδί   δυσκολεύεται να κρατήσει την προσοχή του λόγω των εξωτερικών ερεθισμάτων
Το παιδί δεν γνωρίζει τους κανόνες   κοινωνικοποίησης (μέσω της εμπειρίας) και δεν γνωρίζει πώς να φερθεί, εκτός   και αν διδαχθεί.Το παιδί γνωρίζει του κανόνες   κοινωνικοποίησης αλλά δυσκολεύεται να τους εφαρμόσει γιατί συμπεριφέρεται   παρορμητικά.
Για τα παιδία με Σύνδρομο Aspergerμπορούν να παρουσιάσουν αρκετή πρόοδο με συγκριμένες τεχνικές διδασκαλίας από τους αρμόδιος θεραπευτές και εκπαιδευτές.
Scroll to Top