Αυτισμός: Ορισμός, Χαρακτηριστικά, Διάγνωση

Τι είναι αυτισμός:

Η λέξη αυτισμός προέρχεται από τη ελληνική λέξη «εαυτισμός», το άτομο αποσύρεται από τον ιστό της κοινωνικής ζωής και κλείνετε εξολοκλήρου στον εαυτό του.

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη αναπτυξιακή διαταραχή, που επηρεάζει ολόκληρη τη νοητική ανάπτυξη. Η διαταραχή αυτή, προκαλεί προβλήματα στην επικοινωνία, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική επαφή και στη συμπεριφορά.

Τα συμπτώματα του αυτισμού εμφανίζονται συνήθως κατά την πρώιμη αναπτυξιακή περίοδο του παιδιού.

Από το 2013 οι γιατροί έχουν στην διάθεση τους τα νέα διαγνωστικά κριτήρια (DSM 5) που μιλούν για τη «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος». Με αυτά τα νέα διαγνωστικά κριτήρια έγινε μια αποσαφήνιση για το τι είναι αυτισμός.Το καινούργιο διαγνωστικό manual μιλάει με ένα πιο ξεκάθαρο τρόπο για (Ι) «Επίμονα ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση σε πληθώρα πλαισίων»τοποθετώντας τις δυσκολίες σε όρους όπως «κοινωνική- συναισθηματική αμοιβαιότητα», «συμπεριφορές μη λεκτικής επικοινωνίας στην προσπάθεια για κοινωνική αλληλεπίδραση», «προσπάθεια για ανάπτυξη, διατήρηση και κατανόηση των σχέσεων» και (ΙΙ) «Περιορισμένες, επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, ενδιαφέροντα ή δραστηριότητες», τοποθετώντας τις δυσκολίες σε όρους όπως «στερεότυπη ή επαναλαμβανόμενη κίνηση, χρήση αντικειμένων ή ομιλίας», «επιμονή στη ντροπαλότητα», «ανέλικτη τήρηση ρουτινών», «τελετουργικές συνήθειες», «αναστάτωση στις αλλαγές και τις μεταβάσεις», «ακαμψία σκέψης», «περιορισμένα και απόλυτα δομημένα εντονότατα ενδιαφέροντα», «δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία», «υπέρ ή υπό-διέγερσης από αισθητηριακά εισερχόμενα», «ασυνήθιστο ενδιαφέρον σε αισθητηριακές διαστάσεις του περιβάλλοντος».

Autism

Χαρακτηριστικά Αυτισμού:

  • Έκπτωση στην χρησιμοποίηση πολλαπλών μη λεκτικών συμπεριφορών όπως βλεμματικής επαφής, έκφρασης προσώπου, στάσεων του σώματος και χειρονομιών για τη ρύθμιση της κοινωνικής διαντίδρασης.
  • Έλλειψη αυθόρμητης αναζήτησης για να μοιραστεί χαρά, ενδιαφέροντα ή επιδόσεις με άλλα άτομα.
  • Έλλειψη κοινωνικής ή συναισθηματικής αμοιβαιότητας.
  • Καθυστέρηση ή πλήρης έλλειψη ανάπτυξης της ομιλούμενης γλώσσας (που δεν συνοδεύεται από προσπάθεια αντιστάθμισης μέσα από εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας όπως χειρονομίες ή μίμηση).
  • Το αυτιστικό παιδί μπορεί κατά περιστάσεις να δώσει την εντύπωση πως είναι κωφό και πως δεν μπορεί να αντιδράσει σε λέξεις και άλλους ήχους. Άλλες στιγμές πάλι, το ίδιο παιδί μπορεί να ενοχληθεί υπερβολικά από έναν καθημερινό θόρυβο, όπως ο θόρυβος μιας ηλεκτρικής σκούπας, το γαύγισμα ενός σκύλου ή το κλάμα ενός μωρού.
  • Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει μια αναισθησία στον πόνο και μια έλλειψη ανταπόκρισης στο κρύο ή στη ζέστη ή μια υπερβολική αντίδραση σε άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα.

Διάγνωση

Οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψη τους πως οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος είναι αρκετά σύνθετες. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από μια σύνθετη ομάδα ειδικών όπως αναπτυξιολόγους – παιδιάτρους, παιδοψυχολόγους, παιδονευρολόγους, παιδοψυχιάτρους, λογοθεραπευτές και άλλους ειδικούς.

Η ψυχολογική στήριξη στους γονείς κατά την διαγνωστική διαδικασία αλλά και η ορθή ψυχολογική προσέγγιση της κατάστασης είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτισμός σε αριθμούς:

Η πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε το 2010 δείχνει ότι περίπου 1 στα 68 παιδία ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.

Ο αυτισμός είναι 4 φορές πιο πιθανόν να εμφανιστεί σε αγόρια απ’ ότι σε κορίτσια.[Σύνδεσμος]

Scroll to Top