Παρουσιάσεις Εισηγητών

ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ / ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ

Σ’αυτό το μενού θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα ωφελείματα που παρέχουν διάφοροι οργανισμοί και υπουργεία της χώρας για παιδιά και άτομα με αναπηρίες.

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
  • CYTA
  •  ΑΗΚ
  • ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
  • Παιχνιδότοποι για παιδιά με αναπηρία
  • Ermes Airport

Χορηγοί

Ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας το νομοσχέδιο και εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Απορρίφθηκαν όλες οι τροπολογίες που κατατέθηκαν πλην μιας, η οποία αφορά δόσεις οικιστικού δανείου νοουμένου ότι δεν ξεπερνά το κόστος ενοικίου όπως αυτό προνοείται στο νομοσχέδιο.

Η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε με 34 ψήφους υπέρ του ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία και 20 αποχές του ΑΚΕΛ και της Συμμαχίας Πολιτών.

Τη συζήτηση στην Ολομέλεια παρακολούθησε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέας Φακοντής διατύπωσε τη θέση ότι μια κοινωνική πολιτική μέσω του ΕΕΕ απέχει πολύ από την εικόνα που έκτισε η Κυβέρνηση και δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών που υποφέρουν και παρατήρησε ότι το ύψος επιδόματος που προβλέπει αποτελεί όριο επιβίωσης και όχι αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως ήταν η εξαγγελία της Κυβέρνησης. Έκανε λόγο επίσης για 'βαθύ κούρεμα' της τάξης των 127 εκ. ευρώ στο κοινωνικό κράτος από τον προϋπολογισμό του 2014.

 Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Ανδρέας Φακοντής διατύπωσε τη θέση ότι μια κοινωνική πολιτική μέσω του ΕΕΕ απέχει πολύ από την εικόνα που έκτισε η Κυβέρνηση και δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των κοινωνικά ασθενέστερων πολιτών που υποφέρουν και παρατήρησε ότι το ύψος επιδόματος που προβλέπει αποτελεί όριο επιβίωσης και όχι αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως ήταν η εξαγγελία της Κυβέρνησης. Έκανε λόγο επίσης για 'βαθύ κούρεμα' της τάξης των 127 εκ. ευρώ στο κοινωνικό κράτος από τον προϋπολογισμό του 2014.

Συνεχίζοντας εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον κατώτατο μισθό και κάλεσε Κυβέρνηση και Βουλή να ψηφίσουν την πρόταση νόμου την πρόταση του ΑΚΕΛ που παραχωρεί στον Υπουργό Εργασίας την εξουσία να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις,

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας ανέφερε περαιτέρω ότι το ΕΕΕ είναι περιτύλιγμα πολυτελείας στο εγχείρημα να περάσει η πολιτική της συρρίκνωσης και όχι της επέκτασης του κοινωνικού κράτους.

Περαιτέρω ο κ. Φακοντής είπε ότι η ανησυχία αυξάνεται μέσα από την ανάγνωση της μελέτης του ΔΝΤ που αποφαίνεται ότι πρέπει να συρρικνωθούν τα επιδόματα και οι χορηγίες

Ανέφερε ότι προκαλείται ανησυχία για πρόσθετες περικοπές ή και φορολογίες για να καλυφθεί το πρόσθετο κόστος που θα επιφέρει στον προϋπολογισμό του κράτους η εφαρμογή του ΕΕΕ.

Εξέφρασε ακόμα τη θέση ότι μέσα από το ΕΕΕ ότι επέρχεται δραστική μείωση των επιδομάτων για την αναπηρία και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τη συμπερίληψη των χαμηλοσυνταξιούχων στο ΕΕΕ καθώς τα εισοδήματα τους ξεπερνούν τα 480.

Είμαστε υπέρ του ελέγχου συνέχισε ο κ. Φακοντής αναφέροντας ότι η διάταξη για πέντε χρόνια μόνιμης παραμονής στην Κύπρο για να είναι κάποιος δικαιούχος, αποτελεί δυσμένεια για τους επαναπατρισθέντες ανέφερε και διατύπωσε τη θέση ότι το ΕΕΕ δεν μπορεί να είναι ο βασικός φορέας κοινωνικής πολιτικής καθώς τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος πρέπει να τα διαφυλάξει.

Καταλήγοντας είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να πανηγυρίζει για τους αριθμούς και να σκύψει στους ανθρώπους.

Απάντηση στον Ανδρέα Φακοντή έδωσε ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, λέγοντας ότι αναφέρθηκε 'επιλεκτικά' σε μειώσεις και δεν είπε τους λόγους για τους οποίους αυτές έγιναν. Η προηγούμενη κυβέρνηση, ανέφερε, άφησε αυτό το κράτος απροστάτευτο. Σήμερα, πρόσθεσε, προσπαθούμε να κτίσουμε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ κύριο χαρακτηριστικό της νέας νομοθεσίας είναι η στόχευση και η σημαντική βελτίωση από τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική του δημοσίου βοηθήματος. Παράλληλα, είπε, εισάγονται αυστηρά κριτήρια με στόχο να τερματιστεί 'ο χαρακτηρισμός της χώρας μας σαν του πλέον ελκυστικού επιδοματικού παραδείσου'.

Παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένεται να μειώσει ουσιαστικά το δείκτη φτώχειας και να στηρίξει για πρώτη φορά όχι μόνο ανέργους αλλά και άτομα που εργάζονται με χαμηλό μισθό, χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και άτομα με μικρή ιδιοκτησία ή μικρό σπίτι. Σημείωσε με ικανοποίηση τις συμπληρωματικές διευκρινίσεις ότι κανένα άτομο με αναπηρία δεν θα χάσει τα δικαιώματά του.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ακόμη ότι ακρογωνιαίος λίθος είναι ένα μηχανογραφημένο μητρώο κοινωνικών παροχών που θα θέσει τέρμα στη μέχρι σήμερα, όπως είπε, ασύδοτη, αδιάφανη, άδικη παροχή επιδομάτων. Τάχθηκε εναντίον όλων των τροπολογιών για λόγους αντισυνταγματικότητας, γεγονός που θα οδηγούσε σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Από την πλευρά της η Βουλευτής ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι το νέο νομοσχέδιο αποτελεί ένα μεταρρυθμιστικό δίχτυ προστασίας στους πραγματικά έχοντες ανάγκη, διευρύνει τους δικαιούχους 10 – 15 χιλιάδες ανέργους, 10 χιλιάδες εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, ενώ πριν ήταν απαγορευτικό. Υπήρχε μια μεγάλη πρακτική δυσκολία γιατί κάποιος που εργαζόταν και είχε πολύ χαμηλό εισόδημα δεν μπορούσε να λάβει βοήθημα, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εξέφρασε τη δυσκολία, όπως ανέφερε, της δικής της παράταξης για το γεγονός ότι δεν έχει επεξηγηθεί από πλευράς Κυβέρνησης από που θα βρεθούν τα λεφτά για κάλυψη των προνοιών του ΕΕΕ. Παρά ταύτα, σημείωσε η κ. Κυριακίδου θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση έχει και την πολιτική ευθύνη εφαρμογής του νόμου.

Σε αναφορά της στις τροπολογίες είπε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει μόνο μία τροπολογία που αφορά το να μπορεί κάποιος που έλαβε οικιστικό δάνειο αν αλλάξουν οι οικονομικές του συνθήκες

Παρά την επιθυμία του ΔΗΚΟ ανέφερε να υπερψηφίσει πολλές τροπολογίες δεν θα το πράξει γιατί θα καθιστούσαν τον νόμο αντισυνταγματικό αφού στην πλειοψηφία τους επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να τύχουν κοινωνικής προστασίας αυτοί οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη και να μπορέσουν οι υπηρεσίες του κράτους να εφαρμόσουν τη νομοθεσία.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα υπέδειξε ότι πρέπει να αποφεύγονται τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στη Βουλή για την εξέταση και ψήφιση σε σημαντικών νομοθετημάτων.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι το ΕΕΕ μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσπάθεια ελάχιστου δείκτη προστασία, προσθέτοντας ότι ωστόσο δεν μπορεί να αποτελέσει την κοινωνική πολιτική του κράτους, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο κοινωνικής πολιτικής με δωρεάν παιδεία, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δημόσιες συγκοινωνίες.

Πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα από ποιες πηγές η Κυβέρνηση θα βρει τα πρόσθετα 25 εκ ευρώ για ένα εξάμηνο που απαιτούνται για την εφαρμογή του ΕΕΕ.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε πως υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στο ΕΕΕ και ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ με τις τροπολογίες που κατέθεσε επιχειρεί να διορθώσει και έκανε ειδική αναφορά στους μακροχρόνια άνεργους για τους οποίους η ΕΔΕΚ εισηγείται την αύξηση της αξίας της περιουσίας για το δικαιούχο από 100.000 ευρώ σε 200.000 ευρώ και την αύξηση των καταθέσεων σε 10.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο όταν οι καταθέσεις προέρχονται από ποσό πλεονασμού του άνεργου.

Αναφερόμενη στην τοποθέτηση της ΕΔΕΚ για το νομοσχέδιο είπε ότι «θα το υπερψηφίσουμε γιατί απλά είναι ελάχιστα καλύτερο από τον υφιστάμενο νόμο», είπε. Την ίδια ώρα υποσχέθηκε ότι η παράταξή της θα επαγρυπνεί και θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς και πως θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται.

Αναφερόμενη στις τροπολογίες του Κινήματος, η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε ότι η ελπίδα είναι να μειωθούν οι όποιες στρεβλώσεις, προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ στέλνει μήνυμα ετοιμότητας για εμπλοκή σε ένα ευρύτερο διάλογο και την υιοθέτηση μιας κοινής εθνικής κοινωνικής στρατηγικής προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Είπε μεταξύ άλλων ότι μόνο η πρακτική εφαρμογή του νόμου θα καταδείξει τις αδυναμίες που υπάρχουν.

Με τις τροποποιήσεις ευελπιστούμε να μειώσουμε τις όποιες στρεβλώσεις στέλνουμε το μήνυμα ετοιμότητας για εμπλοκή σε ένα ευρύτερο διάλογο. Υιοθέτηση μιας κοινής εθνικής κοινωνικής στρατηγικής προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Μόνο η πρακτική εφαρμογή του θα καταδείξει τις αδυναμίες.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού είπε ότι αποτελεί θέση αρχής για τη Συμμαχία ότι στη δύσκολη περίοδο που περνά ο τόπος δεν μπορεί το ενήλικο τέκνο να καταστεί υπεύθυνο για τη συντήρηση των γονέων του και ανέφερε ότι διαφωνεί και με την κατατεθείσα τροπολογία επιχειρείται να μην προσμετράτε η περιουσία του γονιού για την παραχώρηση ΕΕΕ και το άτομο έχει αναπηρία ειδικά εάν πρόκειται για άτομο με αναπηρία.

Ανέφερε επίσης ότι με τις πρόνοιες του νόμου το 50% των αναπήρων, των οποίων η αναπηρία αξιολογείται ως ήπια ή μέτρια αναπηρία και δεν θα είναι δικαιούχοι ΕΕΕ.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι η αντιμετώπιση των Οικολόγων στην προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι θετική και διατύπωσε τη θέση ότι είναι άδικο να ονομάζεται ΕΕΕ καθώς πρόκειται για το νέο σύστημα κοινωνικής προστασίας σε μια περίοδο μονόπλευρης και ισοπεδωτικής λιτότητας, σε μια κοινωνία που την μαστίζει η ανεργία και την ώρα που τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα των πολιτών έχουν φθάσει στο κόκκινο.

Καταμετρώντας τα θετικά του νέου νόμου είπε πως θα συμβάλει στη σωστή αξιοποίηση του προσωπικού των Κοινωνικών Υπηρεσιών, που θα σταματήσουν να είναι ταμίες και θα επικεντρωθούν στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Χαρακτήρισε επίσης θετικό το στόχο να αποφευχθεί η παγίδευση των ανέργων στη λήψη επιδομάτων και η προσπάθεια να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και ανέφερε ότι ανησυχούμε για το γεγονός ότι θα αποκλειστούν οι ανάπηροι που έχουν πραγματική ανάγκη.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι οι πρόσθετες δαπάνες που χρειάζονται για την εφαρμογή του ΕΕΕ θα προέλθουν από μειώσεις άλλων κονδυλίων που σχετίζονται με την κοινωνική πρόνοια. Ανέφερε ακόμα ότι οι τροπολογίες που κατατέθηκαν από ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους Συμμαχία Πολιτών θα κάνουν πιο πυκνό το δίχτυ προστασίας που επιχειρεί να απλώσει το ΕΕΕ.

 

 

Πηγή: www.tothemaonline.com